VERDEN ER VORES KLASSEVÆRELSE

Vi rejser med vores børn og unge til en helt anden verden og lader dem opleve sig selv i et kaos, hvor de pludselig bliver gode til at navigere.

Vi bygger relationer – ikke kun gennem terapeutiske samtaler, men gennem en seriøs, munter og udfordrende hverdag tæt med de voksne, som nyder rejsen lige så meget som de unge.

Vi er sammen med de unge i en verden, der er ny for os alle sammen og er meget mere på lige fod samtidig med, at de unge ved, at vi har styr på rejsen og på os alle sammen. Vi tager den grundige samtale, vi lytter, vi løser problemer og hjælper de unge til at løse deres egne problemer.

De unge udvikler sig i processen, hvor fælleskabet vokser, og hvor de i høj grad skal tilsidesætte egne behov, for at tilgodese det fælles. Vi er sammen hele døgnet, hvilket betyder, at man lærer noget om sig selv, og der sker en forandring.

Trelde Næs

En anderledes rejse ude i naturen ved Trelde Næs, hvor vi slog lejr på en shelterplads. Vi samlede brænde i skoven, lavede mad over bål, hentede vand, mødte vores indre urkvinde og vildmand, gearede ned og blev opmærksomme på skovens lyde og så hinanden i øjnene.

Vi rapellede fra 16 meter og overvandt frygten for højder. Vi blev udfordret af en stærk blæst  og en stille men tæt regn – men vi bevarede glimtet i øjnene og det gode humør. Vi fik en sejr sammen.

Og efter nogle døgn i den rå natur og alle parader var faldet og lungerne var fyldt til bristepunktet med ny energi, sluttede vi turen af i wellness, hvor vi nød et velfortjent bad, en svømmetur og saunagus.

Hjarnø

En udfordrende lejrtur til Hjarnø i Horsens Fjord, hvor vi bla. slagtede et uldsvin, klargjorde den og tilberedte den sammen med frugt og grønt, som vi høstede på øen. Vi skabte en fantastisk festmiddag, som smagte mere eller mindre godt alt efter hvor meget vi hver især var påvirket af at have været helt tæt på processen fra jord til bord.

Vi plukkede æbler og lavede en frisk æblesaft, bagte boller og fik en fornemmelse af, hvor maden kommer fra, inden den lander hos købmanden.

At komme tæt på naturens gang, var en øjenåbner, men mødet med lokalbefolkningen var også en oplevelse for livet. At opvokse på en ø er helt specielt. At alle kender alle og ingen låser deres hoveddør eller de lader nøglen sidde i bilen, fordi så ved man altid, hvor den er, er andre sider af livet, som man ikke nødvendigvis oplever, hvis man altså ikke bestemmer sig for det vil man undersøge nærmere. Det gælder om, at turde træde et skridt frem imod det ukendte og lade nysgerrigheden råde.

 

Norge

Vi er målrettet og fokuseret på, at også skituren bruges som læringstur, hvor de unge udfordres og udvikles. For de fleste af vores unge  er det en stor mental udfordring at skulle klikke skiene eller snowboardet under fødderne. Det er en udfordring at tage liften op. Det er en udfordring selv at skulle finde rundt i terrænet. Det er det hele taget en tur fyldt med udfordringer, hvor de unge flytter mange grænser.

Vi elser at rejse på skitur til Hafjäl i Norge, hvor vi indlogeres på Højfjeldshotellet Hornsjö og forkæles med alle måltider, gode skiforhold og svømmepøl samt hyggelige rammer med åben ildsted og gode venner.

 

Kroatien

Vores sommerrejser til Kroatien er blevet vores foretrukne. Vi elsker det dejlige vejr, den skønne befolkning og de mange fantastiske naturoplevelser og kulturelle seværdigheder.

Vi lejer et hus med swimmingpool og tilbringer tid sammen i fællesskabet. Vi laver mad sammen og slapper rigtig godt af. Vi har daglige udflugter til udvalgte seværdigheder i nærområdet og nyder også meget at være så “lokale” som muligt.

At opleve lokalbefolkningen på tæt hold er givende og lærerrigt.

Grækenland

En mindre gruppe unge og pædagoger/lærere drog til Athen i Grækenland, hvor vi var frivillige på City Plaza. Et hjem for flygtningebørn og voksne fra hovedsagligt Syrien, Kurdistan og Afghanistan. Vi lavede forskellige aktiviteter sammen, spiste sammen og andre fællesaktiviteter.

At opleve et flygtningecenter på tæt hold gjorde stort indtryk på os. Det satte vores eget liv i relief og muligheden for at være noget for nogen, som virkelig satte pris på vores tilstædeværelse, var ubeskriveligt givtigt for dem såvel for os.
Desuden var vi på rundvisning i Athen og opleve millionbyen på tæt hold. En meget lærerig oplevelse.

“Rejser er drømmen om forandring”

– Troels Kløvedal

USA

At rejse en tur over Atlanten, har været én af de rejser, som har gjort allermest indtryk på vores unge. At lande i USA og opleve det store land – i dette tilfælde områder i og omkring Michigan og Chicago – var stort.

Vi boede på en højskole og besøgte blandt andet et “Soup Kitchen”, der deler mad og tøj ud til hjemløse. Vi deltog i en gospel-gudstjeneste og talte med krigsveteraner.

Vi udforskede down-town Chicago både over og under jorden og vi blev samtidig meget klogere på både forsiden og bagsiden af “Den Amerikanske Drøm”.

Vi har også besøgt New York og Los Angeles hvor vi har fået endnu flere fantastiske oplevelser på både brandstationer og politistationer.

Malawi

Studierejse til Malawi – Chillangoma og Amalika, hvor vi boede på lærerseminarier og deltog i fællesarrangementer med de studerende. Vi sang, dyrkede sport og spiste sammen og vi boede lige dør om dør. Vand hentede vi i brønden og fra den ene dag til den anden drejede vores samtaler sig om noget helt andet, end vi var vant til hjemmefra. Nu var vi optaget af, om der var mere vand, så vi kunne børste tænder eller om nogen måtte af sted til brønden, om vi havde flere batterier til pandelampen, så vi var forbedret på mørkets frembrud præcist kl. 18.00 eller hvordan vores maver fungerede.

I lokalområdet arrangerede vi en sportsdag for 800 børn. Mange kom langvejs fra på bare tæer for at være med. Det var en meget overvældende oplevelse.

Vi byggede et toilet og en legeplads på en lokal landsbyskole. Vi lavede mad over åben ild og vi oplevede, hvordan hverdagens bassale gøremål var omdrejningspunktet i alles liv. Sidst på rejsen kom vi helt tæt på savannens vilde dyr, da vi begav os på safaritur i åben jeep.

Tyrkiet

En times kørsel syd for Marmaris i fiskerlandsbyen Selimiye, boede de unge, pædagoger og lærere, der var på studierejse til Tyrkiet. Hovedformålet med turen var at komme tæt på den lokale befolkning, hvilket lykkedes rigtig godt.

Vi fik undervisning i den lokale skole, fik nye tyrkiske venner, besøgte en tyrkisk familie i bjergene, bagte kager sammen med den lokale bager, samlede affald på stranden og i byen sammen med de lokale skraldemænd samt børn og voksne fra landsbyen.

Drengene og mændene var hos barber og i den lokale moské lærte vi at vende ansigtet mod Mekka og respekterer opdelingen af mænd og kvinder. En meget virkelighedsnær og autentisk oplevelse.